luni, 19 ianuarie 2009

Bronsita cronica, emfizemul si obstructia cailor respiratorii. Definitii si cateva notiuni introductive.

agnosticul bronsitei cronice se face prin anamneza, obstructia cronica a cailor respiratorii fiind evidenta clinic, iar emfizemul, in cele mai multe cazuri, putand fiind diagnosticat cu precizie prin CT de inalta rezolutie si prin examinarea histologica a sectiunilor printr-un plaman intreg fixat la sfarsitul inspirului.
Bronsita cronica este o afectiune asociata cu secretia exagerata de mucus la nivel traheobronsic, cu tuse cu expectoratie cel putin 3 luni pe an, mai mult de 2 ani consecutiv. Bronsita cronica simpla descrie starea caracterizata de producerea unei spute mucoase. Bronsita cronica mucopurulenta este caracterizata printr-o sputa purulenta persistenta sau recurenta in absenta unui proces supurativ localizat, precum bronsectazia. Deoarece se poate asocia sau nu cu un grad de obstructie, evaluat prin intermediul capacitatii vitale fortate, se distinge o noua subclasa, bronsita cronica obstructiva. Mai exista un grup de pacienti care au bronsita cronica si obstructie, care asociaza dispnee intensa si wheezing la inhalarea unor agenti iritanti, sau in timpul infectiilor respiratorii acute. Acesti pacienti sunt etichetati ca avand astm infectios cronic sau bronsita cronica asmatiforma. Deoarece reversibilitatea obstructiei cailor aeriene odata cu tratamentul bronhodilatator si ameliorarea inflamatiei este considerabila, dar nu completa, si deoarece apare hiperreactivitatea cailor respiratorii la stimuli nespecifici, se poate crea confuzia intre acest grup de pacienti si cei cu astm, care pot asocia obstructie cronica a cailor respiratorii. Diferentierea se face pe baza anamnezei si a starii clinice. Pacientul cu bronsita cronica obstructiva are antecedente indelungate de tuse cu expectoratie, cu aparitia mai tarzie a wheezing-ului, in timp ce pacientul asmatic, cu obstructie cronica, are un trecut indelungat cu wheezing, cu debutul recent al tusei cu expectoratie.
Emfizemul se defineste ca distensia permanenta, anormala a spatiilor aeriene, distal de bronsiolele terminale, cu distrugerea septurilor alveolare. Boala pulmonara cronica obstructiva se defineste ca starea in care exista obstructie cronica data de bronsita cronica sau/si de emfizem. Desi gradul obstructiei poate fi mai redus cand pacientul nu are o infectie respiratorie si poate fi ameliorat partial de medicamente bronhodilatatoare, exista totdeauna o obstructie severa la pacientii cu aceasta afectiune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu